Valkokastike eli bechamelkastike

Valkokastikkeesta syntyy myös juustoinen huntu gratiineihin

Valkokastike ja vispilä
Kuva: Jouni Ranta

Valkokastike eli bechamelkastike

3 rkl voita
3,5 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus musta- tai valkopippuria
0,5 tl suolaa

1. Sulata voi kattilassa. Kiehauta jauhot voissa koko ajan sekoittaen, mutta älä anna jauhojen ruskistua. Pienennä tarvittaessa lämpöä.
2. Ota kattila pois kuumalta levyltä. Lisää noin kolmasosa maidosta kastikkeeseen koko ajan huolellisesti sekoittaen, kunnes seos on tasainen.
3. Nosta kattila takaisin kuumalle levylle. Lisää loppu maito vähitellen koko ajan sekoittaen.
4. Anna kiehua 2-3 min sekoitellen, ettei kastike pala pohjaan.
5. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Tarjoa kalan, uusien perunoiden tai kasvisten kanssa.

Juustokastike

1 annos valkokastiketta
2-3 dl (100-150 g) emmentaljuustoraastetta
(ripaus muskottipähkinää)

Valmista kastike ohjeen mukaan. Sekoita juustoraaste kastikkeeseen pienissä erissä.

Jos käytät juustokastiketta gratinoimiseen, käytä 4 rkl vehnäjauhoja. Gratiinikastike saa olla ruokakastiketta sakeampaa.