Hilloa curdiksi tai leivo kakuksi – kesäkurpitsa taipuu moneen

Hilloa curdiksi tai leivo kakuksi – kesäkurpitsa taipuu moneen

Runsaan sadon saa kyllä käytettyä, sillä kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen, joka sopi niin ruuanvalmistukseen, leivontaan kuin säilöntään

Kesäkurpitsoita on sesonkiaikaan usein kotipuutarhurilla yllin kyllin. Runsaan sadon saa kyllä käytettyä, sillä kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen, joka sopi niin ruuanvalmistukseen, leivontaan kuin säilöntään.

”Tuskin on keittoa tai pataruokaa, johon kesäkurpitsa ei makunsa puolesta sopisi. Liha- ja kalaruokia voidaan keventää kasviksilla, ja kesäkurpitsaa voi hyvin lisätä esimerkiksi lihamurekkeeseen tai jauhelihapihvitaikinaan”, vinkkaa kotitalousopettaja, järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Lämpimäksi lisäkkeeksi niin liha- kuin kalaruoille sopii grillattu kesäkurpitsa. ”Grillattu kesäkurpitsa antaa myös pikanttia makua salaatteihin. Pitkittäin grillatut viipaleet voi kiepauttaa rulliksi ja täyttää vaikkapa palasella salaattijuustoa ja tarjota lisäkkeenä tai kasvisruokana”, Helena kertoo.

Kesäkurpitsaa voit tarjota spagetin tapaan erilaisten kastikkeiden kanssa. ”Leikkaa kuorimaveitsellä tagliatellen kaltaisia nauhoja tai käytä raastinta tai mandoliinia. Kiehauta nauhat suolalla ja öljyllä maustetussa vedessä, valuta siivilässä ja painele tarvittaessa hieman talouspaperilla kuivemmaksi”, Helena neuvoo. 

Edullinen raaka-aine leipurille

Kesäkurpitsaraaste mehevöittää leipätaikinan ja suolaiset piirakat. Kesäkurpitsa sopii myös makeisiin leivonnaisiin. Leivo leikattava kesäkurpitsatorttu tai tee taikinasta kuppikakkuja!

Varsinkin silloin kun käsissä on runsas sato kesäkurpitsoita, hyvät säilöntäniksit ovat tarpeen. ”Kesäkurpitsasta voi tehdä esimerkiksi muiden kasvisten kanssa relish- tai voimakkaasti maustettuja chutneytyyppisiä etikkasäilykkeitä ruokien lisäkkeiksi”, Helena innostaa. Paahtoleivän päällä maistuu kesäkurpitsa-sitruunahillo, joka voilisäyksellä jalostuu kesäkurpitsacurdiksi.

Miedon makunsa ansiosta kesäkurpitsa sopii smoothieen pehmentämään mukavasti voimakkaiden marjojen makua. ”Kesällä kesäkurpitsa on kotimainen vaihtoehto smoothiessa yleisesti käytetyn banaanin korvaajana”, Helena kertoo.

Vinkit kotikasvattajalle

  • Kerää satoa säännöllisesti, jotta kesäkurpitsat eivät kasva liian suuriksi.
  • Kesäkurpitsat ovat sopivia poimittavaksi 15–25 sentin mittaisina, jolloin niiden malto on kiinteää ja mehevää, eikä siemeniä ole tai niitä on vähän.
  • Suureksi kasvaneiden kesäkurpitsojen malto muuttuu kuivaksi ja huokoiseksi. Siemenet ja paksuuntunut kuori on poistettava ennen ruuaksi valmistamista.
  • Paksukuorinen, suureksi kasvanut kesäkurpitsa voi säilyä sopivassa lämpötilassa jopa 3–4 kuukautta, sillä paksu kuori estää veden haihtumista.
  • Paras säilytyslämpötila on 8–13 astetta. Liian kylmässä kesäkurpitsat paleltuvat helposti.

 

Lisätietoja

järjestöpäällikkö, kotitalousopettaja
Helena Velin
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
puh. 040 527 1579
helena.velin@maajakotitalousnaiset.fi
 

 

 

Aihe liittyy myös näihin

Jaa

Ota yhteyttä