Jännät jämäruoat

Currykastike Kuva: Sampi Piskonen/MKNK

Jännät jämäruoat

Herkkuja erilaisista ruoantähteistä. Muutama lihapulla, pari nuggettia, vähän kastiketta. Mitä niistä voisi tehdä?

Nuggettipannu

•    Pilko kypsät kana-, kasvis tms. nuggetit pienemmiksi paloiksi.
•    Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä.
•    Lisää suikaloitu sipuli ja pari kourallista jäisiä pakastekasviksia. Paista muutama minuutti.
•    Sekoita joukkoon 1-2dl kypsää pastaa, riisiä tai nuudelia sekä nuggettipalat. Jatka paistamista noin 5 minuuttia.
•    Mausta esimerkiksi sweet chili -kastikkeella. Jos jääkaapissa on tomaattimurska- tai kookosmaitopurkin loppu, voit sekoittaa sen lopuksi pannun joukkoon.
•    Kuumenna ja nauti. Pinnalle voit murentaa sipsi- tai nachopussin loput tai rouhia suolapähkinöitä.

Curry-kastike

•    Kuullota kattilanpohjalla öljyssä silputtu sipuli.
•    Lisää 2-3 tl currya ja sekoita. Paista pari minuuttia.
•    Sekoita joukkoon 2-3 dl kypsää broilerinlihaa, kalaa, kuutioitua tofua, lihankorviketta tms. Jatka kypsentämistä muutama minuutti.
•    Kaada sekaan n. 2 dl (kaura)kermaa tai kookosmaitoa sekä tilkan vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna kastike ja nauti keitettyjen perunoiden, riisin tai pasta kanssa.  

Vinkki! Laita kastikkeeseen tölkki ananasmurskaa muun nesteen sijaan

Kalapuikkovartaat

•    Leikkaa kypsät kalapuikot kolmeen osaan.
•    Pujota grillivartaisiin vuorotellen kalapuikkopaloja ja kirsikkatomaatteja tai esim kesäkurpitsapaloja. Jos jääkaapissa on jotain maustekastiketta, sivele vartaat sillä.
•    Laita pellille ja kuumenna 175 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia.

Vinkki! Vartaisiin voit käyttää myös kala-, kasvis-, tai lihapullia. Jos jääkaapissa on kypsennettyjä kasviksia, nekin voi pujottaa vartaisiin.   

Jauhelihapiirakka

•    Sulata pakastettu piirakkataikina ja painele voidellun vuoan pohjalle sekä reunoille (tai valmista suolaisen piirakan pohjataikina itse).
•    Raasta porkkana hienoksi ja sekoita ylijääneen (jauheliha)kastikkeen joukkoon. Jatka kastiketta tarvittaessa vielä sipulilla tai kuutioidulla tomaatilla ja mausta lisää. Jos jääkaapissa on keitettyä riisiä tai pastaa, sopii se erinomaisesti sekaan.
•    Levitä täyte piirakkapohjalle.
•    Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Vokki

•    Paista pannulla kuumassa öljyssä noin 2 dl pakastevihanneksia (esim woksekoitus) tai kuorittuja suikaloituja juureksia.
•    Lisää 1-2 dl kypsää lihaa, kalaa tai lihankorviketta tai papuja. Myös tölkillinen säilöttyjä, valutettuja herkkusieniä käy hyvin.
•    Pehmitä nuudelilevy kiehautetussa vedessä. Jos käytät nuudelia, jossa on maustepussit mukana, mausta wokkiainekset niillä. Muussa tapauksessa mausta pannulla olevat ainekset makusi mukaan esimerkiksi chili- ja soijakastikkeella, ketsupilla tms.
•    Valuta nuudelit ja nostele muiden ainesten sekaan. Nauti.

Vinkki! Käytä vokkiin vihanneslokeron nahistuneita kasviksia! Kaali sopii hyvin. Salaatinlopunkin voi käyttää, mutta lisää se vasta ihan viimeiseksi, juuri ennen syömistä.

Tomaattinen keitto
Keitot ovat hyvä hukantorjuntakeino! Kastikkeenjämät, keitetty pasta, riisi tai peruna jalostuvat esimerkiksi tomaattimurskan kanssa uudeksi herkuksi!

•    Silppua sipuli ja kuullota öljyssä kattilanpohjalla.
•    Raasta sekaan 1-2 porkkanaa, tai jotain muuta juuresta, mitä jääkaapista löytyy. Tai jos pakastimessa on jotain pakastekasviksia, laita niitä muutama kourallinen.
•    Hulauta sekaan 1 tlk tomaattimurskaa ja kuumenna kiehuvaksi.
•    Lisää kastikkeenloppu (tähän käy niin kana-, liha- ja papu- tai joku lihankorvikekastike) ja keitettyä pastaa, riisiä tai perunoita, jos jääkaapissa on. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä.
•    Maista ja mausta halutessasi lisää. Kuumenna kiehuvaksi.

Vinkki! Jos jääkaapissa ei ole pastan tms. jämiä, voit murskata sekaan nuudelilevyn. Pärjäät myös ilman.  

Perunavuoka

  • Kaada uunivuokaan puolet (a 500 g) pakaste peruna-sipuli sekoituksesta.
  • Lusikoi päälle ylijäänyt kastike (n 2 dl jauheliha, kana, lihankorvike jne kastiketta).  
  • Mausta pippuri ja suola ripauksilla.
  • Levitä loput peruna-sipulisekoituksesta päälle.
  • Kaada ainesten sekaan n. 2 dl nestettä (tomaattimurskaa, kermaa, liha- tai kasvislientä…). Ripottele pinnalle juustoraastetta tai korppujauhoja, jos on.
  • Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes paistos on läpikuumaa ja pinta on saanut väriä.

 

Herkkunyytit

Käytä nyytteihin kypsiä kasviksia, keitettyä perunaa, pastaa tai riisiä, lihapullia, paistia,kastikeruokia tai muuta tähderuokaa. Lisää mausteita tai maustekastikkeita maun mukaan ja tarvittaessa maito- tai kasvipohjaisia ruoanvalmistustuotteita tai tuore- tai sulatejuustonokareita ruokaa mehevöittämään. Kuivahtaneet juustokannikat raastettuna maustavat myös mukavasti. Kuumenna nyytit uunissa tai grillissä.

  • Leikkaa alumiinifoliosta ja leivinpaperista reilu pala jokaista syöjää kohti ja aseta leivinpaperi folion päälle.
  •  Viipaloi keitetyt perunat ja jaa ne folio-leivinpapereille tai jaa kypsä pasta/riisi niille. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  •  Leikkaa kypsä liha tai kala paloiksi. Viipaloi pala purjoa tai pieni sipuli ja jaa perunaviipaleille.
  •  Kohota folion reunoja ylös ja lisää kastikeruoan tähteet tai halutessasi kermaa tai tuorejuustonokareita.
  •  Sulje nyytit. Kypsennä uunissa 250 asteessa n. 25 min tai anna hautua grillissä, kunnes sipuli on kypsää ja ruoka kuumaa.
  • Ripottele avattujen nyyttien pinnalle hienonnettua ruohosipulia tai tilliä, jos on.

 

Jaa