Nahistuneet kasvikset

Tomaatti-leipäkeitto Kuva: Tiina Makkonen/MKNK

Nahistuneet kasvikset

Mitä tehdä esim. vihanneslokeroon unohtuneista kasviksista.

Kurttuiset kasvikset ja nuutuneet vihannekset ovat vielä käyttökelpoisia moniin herkkuihin, vaikkeivät sellaisenaan enää menisi!
 
Tomaattikastike

    Pilko ylikypsät tomaatit kattilaan. Lisää joukkoon muutama paloiteltu valkosipulinkynsi ja kuorittu, silputtu sipuli. Kuumenna sekoitellen, kunnes ainekset hieman pehmenevät.
    Kaada sekaan noin 1 dl vettä. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.
    Soseuta sauvasekoittimella kastikkeeksi tai murskaa haarukalla. Lisää vettä, jos seos on liian paksua. Ripaus sokeria pyöristää makua ja halutessasi voit mausta oreganolla, pizzamausteella tai muulla yrtillä sekä chilillä.  
    Kastike maistuu sellaisenaan pastan kanssa tai sen voi ohentaa keitoksi. Sitä voi käyttää pizzakastikkeena, lasagnessa, lihapullien tai kalapuikkojen     kanssa tai sen sekaan voit sekoittaa (ylijäänyttä) lihaa, kalaa, lihankorviketta, papuja... You name it!

    Vinkki! Pakasta kastike sopivina annoksina, jos sille ei juuri nyt ole käyttöä.  
 
Peltipaistos

    Käytä peltipaistokseen erilaisia jääkaapin aarteita: Esimerkiksi jo hiukan nahistuneita kasviksia, kuten juureksia ja perunoita. Pese kasvikset hyvin (porkkanoita, palsternakkaa ja perunoita ei tarvitse kuoria,    mutta lanttu ja selleri on parempi kuoria) ja leikkaa parin cm:n palasiksi.
    Levitä leivinpaperoidulle pellille. Laita halutessasi sekaan keitettyjä linssejä tai papuja, kikherneitä, tofua, paloiteltua makkaraa…. mitä kaapeissa     on ja mitä olisi hyvä käyttää pois.
    Valuta kasvisten pinnalle hiukan öljyä ja mausta esimerkiksi paprikajauheella ja currylla sekä pippurilla ja suolalla.
    Kypsennä 200 asteessa uunissa noin 15 minuuttia. Kypsennyksen loppuvaiheessa voit ripotella ainesten päälle juustoraastetta. Tai työnnä lähes kypsiä kasviksia pellillä niin, että niiden keskelle syntyy kolo  ja riko siihen kananmuna. Jatka kypsennystä noin 5 minuuttia, kunnes muna on hyytynyt.

    Vinkki! Jos peltipaistoksesta jää kasviksia, pilko ne ja käytä seuraavana päivänä pastan seassa, salaatiksi, piirakan täytteenä tai soseuta sopaksi.
 
Sosekeitto

    Sosekeittoon käy kaikenlaiset nahistuneet kasvikset sekä esimerkiksi parsakaalin kanta, jos se on jäänyt kukintojen käytöstä yli.
    Kuori kasvikset tarvittaessa ja leikkaa suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Laita kattilaan ja valuta päälle vettä sen verran, että ainekset juuri ja     juuri peittyvät. Peitä kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
    Mausta liemikuutiolla, tai suolalla, pippurilla ja yrttiseoksella (esim pizzamauste).
    Soseuta kasvikset joko sauvasekoittimella tai haarukalla survoen (Siivilän läpi painamalla saa hyvin sileää sosetta).
    Tarkista maku ja mausta lisää. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä.

    Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin loppu, tuore- tai sulatejuuston jämä, sekoita se keiton joukkoon.

Tuoreyrtit talteen
Tuoreet yrtit ovat ihania, ja ne antavat makua ihan eri tavalla kuin kuivatut. Usein osa niistä vaan tuppaa jäämään käyttämättä ja ne uhkaavat pilaantua.
Säilö yrttejä:  

Silppua yrtit ja pakasta pusseihin tai rasioihin. Murentele jäisenä aina tarvittava määrä ruokaan.

Silppua yrtit ja laita öljyn kanssa jääpalamuottiin. Pakasta. Irrota jäätyneet kuutiot ja siirrä kannelliseen pakasterasiaan tai tiiviiseen pussiin. Käytä ruoanlaittoon ja salaatinkastikkeisiin.

Laita muutama yrttioksa öljypulloon tai viinietikan sekaan muutamaksi viikoksi. Saat mausteöljyä tai -viinietikkaa.

 

Jaa