Ylijäänyt juusto

Suolainen piirakka Kuva: Kati Laszka/MKNK

Ylijäänyt juusto

Käyttövinkkejä erilaisille juustonlopuille.

Raasta tai paloitele juustot, jotka uhkaavat pilaantua, ja pakasta rasioihin tai pusseihin. Käytä erilaisiin ruokiin kuin tuoretta. Tuore- ja sulatejuustonkin voi pakastaa ja käyttää kastikkeisiin tai keittoihin.  

Juustokeksit
Juustonkannikat tai kuivahtaneet juustoviipaleet saa uuden elämän kekseinä.

•    Sekoita kulhossa 2 dl vehnäjauhoja, 0,5 tl leivinjauhetta, suolaa, 0,5 tl paprikajauhetta ja 0,5-1 dl juustoraastetta tai rouhetta.
•    Lisää 50 g voita tai margariinia ja nypi murumaiseksi seokseksi.
•    Sekoita joukkoon muna ja tarvittaessa 1–2 rkl maitoa tai vettä. Älä vaivaa taikinaa.
•    Anna jähmettyä jääkaapissa vartin verran. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa suorakaiteen tai neliön muotoisiksi kekseiksi.
•    Nosta leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa kullanruskeiksi noin 10 minuuttia.

Juustoiset lihapullat

•    Sekoita kulhossa 2 dl vettä, maitoa, vanhentuvaa kermaa (tai 1 tlk (200 g) kermaviiliä) ja 1 dl korppujauhoa tai kaurahiutaleita. Anna turvota 5 minuuttia.
•    Sekoita joukkoon 400 grammaan jauhelihaa, 1 dl juustoraastetta, 1 sipuli silputtuna, 0,5 tl rouhittua mustapippuria, (1 rkl sweet chili -kastiketta) ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi massaksi.
•    Pyörittele kostutetuin käsin lihapulliksi leivinpaperoidulle pellille.
•    Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, riippuen pullien koosta. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi pulla.

Pakasta osa pullista, jos et halua syödä niitä monena päivänä. Uunin sijaan lihapullat voi paistaa pannulla (tulee vähän käryä!) tai kypsentää tomaattikastikkeen seassa isolla paistinpannulla.
Tarjoa lihapullat esimerkiksi perunasoseen kanssa tai kypsennä samalla pellillä lohkoperunoita ja juureksia.

Vinkki! Painaa ylijääneet salaattijuusto- tai fetakuutiot lihapullien sisälle täytteeksi ennen kypsentämistä.

Helppo juustokastike

•    Mittaa kattilaan 2,5 dl maitoa ja 2 rkl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa.
•    Keitä hiljalleen muutama minuutti, välillä sekoittaen. Mausta pippuriripauksella halutessasi.
•    Lisää noin 1 dl juustoraastetta, juustopaloja, tuorejuustoa tai sulatejuustoa. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Kastike maistuu sellaisenaan esimerkiksi kalapuikkojen kanssa. Voit myös laittaa kastikkeen sekaan ylijäänyttä kypsää lihaa tai kalaa, nyhtökauraa tai muuta lihankorviketta, kasviksia, pakastepinaattipaloja tai mitä kaapista löytyy. Sekoita keitetyn pastan joukkoon ja nauti.   
Jos jääkaapissa on keitetty kananmuna, kuori se ja viipaloi tai murskaa haarukalla ja sekoita kastikkeen joukkoon.

 

Jaa