Ylijäänyt keitetty riisi, pasta, nuudeli tai ruokavilja

Itämainen nuudelipannu Kuva: Tiina Makkonen/MKNK

Ylijäänyt keitetty riisi, pasta, nuudeli tai ruokavilja

Herkullisia jatkojalostusvinkkejä pastalle ja muille viljalisukkeille.

Ylijäänyttä keitettyä riisiä, ruokakauraa, pastaa tai nuudelia ei kannata pistää bioroskiin! Niistä saa vaikka mitä.
Kaikkiin ohjeisiin voit käyttää riisin sijaan muita viljalisukkeita. Myös appelsiiniriisiin!
 
Mausteinen tomaattiriisi

•    Kuullota öljyssä paistinpannulla silputtu sipuli, pari valkosipulinkynttä ja mausta paprikajauheella sekä chilillä maun mukaan.
•    Lisää 1 dl soijarouhetta ja paista pari minuuttia.
•    Kumoa joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa (maustettukin käy).
•    Kuumenna ja anna kiehua, kunnes seos sakenee. Sekoita joukkoon 1-2 dl keitettyä riisiä, kuumenna kiehuvaksi ja nauti!

Vinkki! Soijarouheen sijaan voit käyttää liha/makkarakastikkeen lopun, muuta lihaa, kalaa tai kasvivalmistetta. Tai vaikka kypsiä linssejä.

Kiinalainen paistettu riisi

•    Paista silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä pannulla öljyssä hetki.
•    Lisää sekaan pari kourallista pakastekasviksia (esim. itämainen kasvisseos) tai pari suikaloitua porkkanaa ja 1-2 dl keitettyä riisiä.
•    Paista pari minuuttia ja kääntele sekaan esimerkiksi tölkki kalasäilykettä tai säilöttyjä papuja.  
•    Riko kuppiin 1 munaa, mausta soijalla, chilikastikkeella sekä pippuriripauksella. Sekoita ja valuta riisin joukkoon. Kääntele seosta, kunnes muna on hyytynyt.

Appelsiiniriisi
•    Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi myös kaura tai soijavalmiste käy.
•    Kääntele sekaan purkki (250 g) maitorahkaa, 2 kuorittua ja pilkottua appelsiinia sekä 2-3 dl keitettyä riisiä. Makeuta makusi mukaan ja nosta jääkaappiin viilenemään.

Vinkki! Vaihda appelsiinit kohmeisiin pakastemarjoihin (noin 3 dl). Tähän herkkuun voit käyttää myös käyttää riisi-, manna-, ohra- tai kaurasuurimopuuron loppuja.

Helppo suolainen piiras

•    Sekoita 2 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 0,5 tl suolaa ja 0,5 tl leivinjauhetta kulhossa.
•    Lisää 0,5 dl (rypsi)öljyä ja 1 dl vettä. Sekoita taikinaksi, mutta älä vaivaa.
•    Painele 6 paperiseen muffinivuokaan pohjalle ja reunoille tai muffinipellin koloihin. Tai käytä pientä uunivuokaa (halkaisija n. 20 cm)
•    Sekoita kulhossa noin 3 dl keitettyä riisiä, 1 silputtu sipuli sekä noin desin verran kinkkusuikaletta, kypsää lihaa, kalaa tai härkistä tms. Tai jos edelliseltä aterialta on jäänyt liha- tms. kastiketta, sen voi hyödyntää täytteessä.  
•    Sekoita täytteen joukkoon 1-2 dl ruokakerma (kasvivaihtoehtokin käy) sekä 1 kananmuna ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos jääkaapissa on ylimääräistä, vähän nahistunutta paprikaa tai pari tomaattia, kuutioi ne myös täytteeseen.
•    Lusikoi seos pohjataikinalle ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja taikinareuna saanut vähän väriä.
•    Jos jääkaapissa on kuivahtamassa oleva juustonkannikka, se kannattaa raastaa piirakan pinnalle ennen paistamista. Tai jos pakastimessa on juustoraastetta, käytä sitä tähän.

Vinkki! Voit käyttää myös paketillisen (400 g) pakastepiirakkataikinaa sulatettuna, mutta silloin tarvitset isomman piirakkavuoan (n 26 cm) ja 12 muffinivuokaa.

Itämainen nuudelipannu

•    Silppua pieni valkosipulinkynsi ja sipuli.
•    Suikaloi pala (kiinan)kaalia/porkkanaa tai käytä pari kourallista pakastekasviksia.
•    Kuumenna öljytilkka paistinpannulla ja paista sipulia hetki.
•    Lisää kasvikset ja jatka paistamista muutama minuutti. Mausta seos esim nuudelipaketin mukana tulleella mausteseoksella, chilillä, chilikastikkeella tai pippurilla ja currylla. Makea chilikastikekin käy mausteeksi. Ja soijakastike.
•    Sekoita joukkoon keitettyjä nuudeleita (riisiä tai pastaa) ja paista muutama minuutti. Halutessasi voit rikkoa sekaan kananmunan ja jatkaa paistamista, kunnes se on hyytynyt.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kookosmaitoa, ruokakermaa tms, joka olisi hyvä käyttää, hulauta se nuudeliseokseen ennen kananmunan lisäämistä. Ja jos kananmunia ei juuri nyt satu olemaan, maistuu ruoka ilman niitäkin. Tähän ruokaan uppoaa pyttipannun tapaan myös esimerkiksi liha/kasvispyöryköiden loput tms. tähteet.

Makaronimuffinit

•    Sekoita 1 dl keitettyjä makaroneja, 1 dl kypsennettyjä vihanneksia, kourallinen pilkottua makkaraa/muuta kypsää lihaa/härkistä tms., 0,5 dl maitoa, kermaa tai vettä sekä 2 kananmunaa kulhossa.
•    Mausta suolalla ja pippurilla sekä paprikajauheella tai oreganolla/pizzamausteella. Jos jääkaapissa on juustoa, raasta siitä noin 0,5 dl seoksen joukkoon.
•    Lusikoi makaroniseos muffinivuokiin tai pieneen uunivuokaan. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja alkaa saada väriä pinnalle.  

Vinkk! Voit paistaa seoksen myös paistinpannulla munakkaan tapaan.  

Pastalettuset

•    Riko 2-3 munaa kulhoon, mausta pippurilla ja suolalla tai soijakastikkeella.
•    Vatkaa sekaan 1/2 dl vehnäjauhoja.
•    Silppua sipuli (sekä nahistunut tomaatti/pieni paprika, jos sellainen on) ja lisää munaseokseen.
•    Sekoita joukkoon 1-2 desilitraa kypsää pastaa tai nuudelia. Silppua tarvittaessa pienemmäksi. Jos jääkaapissa on jotain kypsää lihaa tai kalaa tai esim härkistä, lisää niitä silputtuna 1-2 dl halutessasi.
•    Paista lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi lettusiksi.

Pastalaatikko

•    Sekoita yli jääneen spagetin tai muun pastan joukkoon suikaloitua broileria, ruskistettuja sieniä, jauhelihaa tai lihakorviketta sekä halutessasi esimerkiksi pakastekasviksia.
•    Mausta pippurilla ja yrteillä. Kääntele sekaan runsaasti juustoa raasteena tai rouheena, jos on jäänyt juustonkannikoita.
•    Levitä seos vuokaan ja kaada kostukkeeksi tomaattimurskaa tai kermaa. Ripottele pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta.
•    Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta alkaa saada väriä.

Täytetyt kesäkurpitsat tai paprikat

•    Halkaise pesty kesäkurpitsa ja raavi lusikalla hedelmälihaa pois, että saat kurpitsanpuolikkaista venemäisiä. Tai leikkaa vähän nahistunut paprika puoliksi ja poista siemenet sekä kanta.
•    Laita puolikkaat pieneen uunivuokaan.
•    Silppua kurpitsanliha ja pieni sipuli. Sekoita keitettyjen nuudeleiden, riisin tai pastan (noin 1 dl) kanssa kulhossa ja mausta suolalla, pippurilla sekä mahdollisesti yrteillä tai paprikajauheella.
•    Sekoita joukkoon 1 kanamuna (tai jotain ylijäänyttä kastiketta) ja lusikoi täyte kurpitsan tai paprikan puolikkaisiin.
•    Ripottele pinnalle juustoraastetta, jos on. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja pinta saanut väriä.

Nopea pasta-tomaattikeitto

•    Kaada tölkillinen (n. 400 g) tomaattimurskaa kattilaan.
•    Mausta liemikuutiolla, suolalla, pippurilla ja halutessasi paprikajauheella tai pizzamausteella. Sokeriripaus pyöristää makua. Kuumenna kiehuvaksi.
•    Sekoita joukkoon kypsää pastaa tai nuudelia. Jos jääkaapissa on tofua, jotain kypsää lihaa tai makkaranpätkä lisää ne kuutioituna keiton sekaan.
•    Sekoita lopuksi joukkoon 1-2 dl kypsää pastaa tai nuudelia. Kuumenna kiehuvaksi ja nauti.

Ruokaisa salaatti talon tapaan
Käytä tähän salaattiin ylijäänyttä keitettyä riisiä, pastaa, nuudeleita tai perunoita. Proteiiniksi sopii kaikenlainen kypsä liha, kala, lihankorvike tai kypsennetyt pavut. Jos mitään näistä ei ole, keitä kananmuna kovaksi (8-10 min) ja pilko salaattiin.

Salaattiin voit sekoittaa monenlaisia aineksia. Kuutioi keitetyn riisin/pastan/nuudeleiden tai perunoiden joukkoon omena, pienin sipuli ja herkku¬kurkku (tai muutaman maustekurkkuviipaleen). Tai jos jääkaapissa on pizzabileiden jälkeen jäänyt oliiveja, käytä niitä. Omena sijaan sopii päärynä, pätkä tuoretta kurkkua tai tomaatti. Salaattiin voit nakata salaattijuustokuutioita tai muuta juustoa. Ja jos jääkaapissa sattuu olemaan jää- tai muuta salaattia, revi sitä joukkoon tai raasta kaalia.
Kastikkeena voit käyttää valmiskastiketta tai valmistaa kermaviilistä tai maustamattomasta jugurtista itse. Helpoin kastike syntyy, kun sekoitat puolikkaan dippikastikejauhepussin kermaviilipurkilliseen tai 2 desilitraan maustamatonta jogurttia. Tai jogurtin/kermaviilin voi maustaa makealla chilikastikkeella, salsalla, tai ihan vain suolalla, pippurilla (yrteillä) ja sitruunanmehulla (tai viinietikalla). Valuta kastike salaattiaineksille ja sekoita tai tarjoa erikseen. Jos kastiketta jää yli, sen voit käyttää dippikastikkeena.

Jaa