Sienikorput
Suolarouskut tuovat pikantin lisän perinteisiin korppuihin.
Ethän unohda arvokasta saalista hyllyn perälle, vaan opettele käyttämään säilöttyjä jokapäiväisessä ruuanlaitossa.
Moni kuulee syksyllä metsän kutsun – on pakko päästä sieneen! Innokkaat sienestäjät tallettavat sienisadon ja syksyn maut pakastamalla, kuivaamalla ja suolaamalla.
”Ethän kuitenkaan unohda arvokasta saalista hyllyn perälle, vaan opettele käyttämään säilöttyjä sieniä jokapäiväisessä ruuanlaitossa”, muistuttaa ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
Pakastaminen on helppo tapa säilöä sieniä. ”Pakasta vain paistettuja sieniä, sillä raa’at sienet muuttuvat puiseviksi kotipakastimessa ja vievät paljon tilaa. Pakastesieniä voi käyttää kuten tuoreitakin sieniä eli monipuolisesti leivontaan ja ruuanvalmistukseen.
”Pakastesieniä ei kannata kypsentää liikaa, vaan ne lisätään esim. kastikkeisiin jäisinä kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin ne eivät sitkisty.”
Suolaaminen on perinteinen tapa säilöä sieniä. Perinteisen sienisalaatin lisäksi suolasienet sopivat hyvin laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin.
Ylimääräisen suolan poistamiseksi sienet on syytä liottaa ennen käyttöä. ”Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa. Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki.”
Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä. Oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä. ”Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin”, Leena vinkkaa.
Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä. ”Käytä liotukseen haaleaa vettä tai maitoa. Liotusnesteen voi käyttää ruoanvalmistukseen. Voit myös kiehauttaa sienet liotusvedessä, jolloin pääset varsinaiseen ruoanvalmistukseen nopeammin”, Leena neuvoo.
VINKKI! Sienestystaitoja voi oppia Maa- ja kotitalousnaisten kursseilla, sieniseuroissa tai lähtemällä retkelle sienestystä harrastavan kanssa.
Lisätietoja
Ruoka-asiantuntija
Leena Ylikännö
Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset
0400 637 591
leena.ylikanno@maajakotitalousnaiset.fi